fredag 1 maj 2009

Ny utställning på Akvarellmuseet

Årets sommarutsällning på Nordiska akvarellmuseet Tjörn invigdes idag. Jag tror att utställningen blir en succé. Den passar för hela familjen med pedagogiskt inredda platser för nyfikna barn med smått och gott att se och känna på. Jag kommer att se utställningen flera gånger, både för en lugn stund själv och tillsammans med andra. Mina favoritbilder/böcker är Guldäpplet och Den lilla lilla gumman.

Konstnären är ingen mindre än den folkkära Elsa Beskow. Hon beskrivs som en yrkeskvinna med skinn på näsan. En författare som skrev böcker och samtidigt en konstnär som illustrerade sina böcker själv. Hon levde mellan 11 februari 1874 och den 30 juni 1953. Tänk vad mycket som hände i världen då! På muséet visas en intressant film om Elsa och hennes liv, den rekommenderar jag att du ser. Utöver hennes konstnärskap och författarskap, berättar den om tiden och familjen. Kul att känna igen Elsas barn i bilderna med förlaga från de svart-vita fotografierna. Rösterna i filmen är inga mindre än skådespelarna Pia och Leif Edlund som nu driver rökeriet på Åstol.

Mitt tips är förutom att köpa ett årskort för samma summa som ett inträde (60 kr) att läsa lite om Elsa Beskow före du går på utställningen, det ger så mycket mer då. Dagens Nyheter (DN) skriver om Elsa här. Detsamma gör Wikipedia.

Bilderna är från Akvarellmuseets hemsida.

2 kommentarer:

 1. Marie Charlotte Gren4 maj 2009 22:41

  Tack för tipset. Ännu mer övertygad, om möjligt, att den må jag se och uppleva minst 1 gång. Väljer dock en dag, då vädret talar mer för inomhusaktivitet.

  SvaraRadera
 2. Hej M-C,
  Ja, gör det, ta gärna lite extra tid på besöket i Skärhamn, det är ju så fin natur kring museet med havet och så. Småälta intrycken på klipporna.

  Ring när du kommer ut så fikar vi! :-)

  Maria

  SvaraRadera