tisdag 14 april 2009

Boktips! Lär om din kropp och hälsa

Arbetslivet är inte längre mänskligt, särskilt i långkonjukturer kan fokus flyttas från människan som resurs till hårda fakta. Men vad händer då med människorna som utför arbetet?

En del av de dystra svaren får vi i boktipset. Människor blir sjuka och en del avlider faktiskt av stressen! Jag har nu läst denna välskrivna bok ytterligare en gång, vilket är ett gott betyg för jag läser sällan om böcker. Boken är Ur balans av docent Alexander Perski. Han har arbetat praktiskt med patienter samt forskat om stress och hälsa i över 30 år. Nu arbetar han på Stressmottagningen. Titta gärna in på deras sida, där hittar du mycket läsvärd information och intressant forskning om hälsa, stress och stresshantering.

Respekt för denne man som så bra kan förmedla sin enorma kunskap som han erövrat genom studier och praktisk erfarenhet. När jag läste så kände jag mig omtumlad av hur starkt vi påverkas av arbetslivet.

Som den gode pedagog Alexander Perski är så lämnar han inte läsaren med oro för sin hälsa. Han berättar ingående hur kroppens uppbyggande och nedslitande funktioner pågår dygnet runt och vad vi själva kan göra för att förbättra vår hälsa. Exempelvis att vi sover ostört och tillräckligt (cirka 8 timmar/natt), upplever socialt stöd privat och på jobbet i välfungerande sociala nätverk som vi månar om. Att skapa ett mänskligare arbetsklimat handlar inte bara om materiella resurser. Vilket gör det hoppfullt för vi kan stödja varandra även i hårdare tider. Hitta meningen med att arbeta och leva, känna att vi har en känsla av sammanhang i livet. Läsningen ger förutom kunskap också hopp.

Boken Ur balans finns nu i boklistan på högerkanten där du också hittar Stressmottagningen under sidor vi läser. Läs mer om Alexander Perski. Intressant.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , .
Anna skriver om personliga utvecklingsböcker i NetWorkingbloggen.
Tidningen Arbetsliv lyfter fram en lärdom från 90talets kris: utbildning för chefer om den psykosociala miljöns betydelse för personalen i kristider.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar