måndag 9 februari 2009

Maria och Henna i dialog om arbetsglädje

När det gäller kommunikation mellan människor så pratade vi om egna insikter om hur mycket som händer när man blir bemött som individ. Så fantastiskt det kan kännas när någon verkligen lyssnar och hör det man berättar. Och skillnaden när lyssnaren utgår från sig själv och inte alls tar in som kan göra att försvar och negativa känslor väcks. Att samarbeta kan bli ett arbete i sig självt. Ett annat ämne vi pratade om var arbetsglädjen i att göra många olika saker samtidigt, i kreativt flow. Baksidan är ju stressen som gör oss extra energiska ett tag men sedan känner man att det är dags för återhämtning. Aktuellt ämne som stressdoktorn Danielsson skrivit om. Vi satt i varsin soffa och tiden bara försvann. Nya föreläsningsämnen, sociala medier, idéer avhandlades med god tillförsikt till 2009.

Centralt i våra arbetsliv är arbetsglädje som Bosse Angelöw forskar om. Trots eller kanske tack vare lågkonjukturen så är arbetsglädjen extra viktig nu för att orka genom. Undersökningar börjar komma nu som visar att lågkonjukturen redan sätter negativa spår i arbetslivet. Manpower skriver om unga som tappar motivationen och att äldre behöver struktur för att fungera. Chef.se lyfter fram att när konferensresor och fruktkorgar försvinner så hårdnar klimatet. När jag utbildade mig till hälsovetare 2001-2004 så var fruktkorgar högsta mode för att ledningen skulle visa att man brydde sig om personalen-sin största resurs. Uttrycket blev med tiden en floskel. Att det lönar sig att bry som personalens hälsa visar Prevents tidning Arbetsliv. I MIKU trivs vi båda bäst med nyttig mat och världens enklaste träning: promenader just nu.

Det är jag (Maria) som skriver inläggen i bloggarna, Henna har full behörighet att skriva men har valt att fokusera på studierna. Hon avslutar snart sin utbildning i konfliktlösning och tar fil kandexamen. Under våren kommer hon att gå vidare med magisterkursen och jag önskar henne all lycka till. Vi fortsätter våra dialoger så länge! :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar