lördag 3 januari 2009

Corporate Social Responsibility (CSR)

Corporate Social Responsibility eller CSR i vardagligt tal kan låta krångligt men kan vara enkelt när man väl kommer in i tankesättet. Här visar vi hur vi gör i MIKU i all enkelhet. CSR brukar delas upp i tre former av ansvarstagande:
 • ekonomiskt
 • socialt
 • miljömässigt
För oss i MIKU betyder det att vi tänker långsiktigt i företagets strategier och gör medvetna val i vardagen. Vi har tackat ja till att medverka i västsvenskt nätverk för CSR och hållbar utveckling. För våra kunders säkerhet och vår trygghet är vi utbildade i Hjärtlungräddning (HLR) hos Lullan Backman på Heartex, Kungälv.

Ekonomiskt. Vi håller ordning och reda på våra papper. Jag har lärt mig mer om sälj av Ulla-Lisa Thordén och om struktur av David Stiernholm. En guldgruva för kurser är Drivhuset. Genom läsning av böcker från Stefan Ekberg på Redaktionen och Björn Lundén på BL Info lär jag mig allt mer om ekonomins mekanismer. Letar samverkansvinster och gör mycket själva. Vi anlitar Riab A-service, Stenungsund för en korrekt ekonomisk redovisning.

Socialt. Vi stödjer organisationer som hjälper människor till självhjälp på olika sätt som följer vårt tankesätt, humanistiskt/samhälleligt, som Amnesty, Röda Korset, BRIS, Solkattens Självhjälpshus. Stödet görs dels ekonomiskt dels med vår tid ideellt. I MIKU väljer vi att köpa FairTrade/Rättvisemärkta vardagsval som kaffe, thé, socker och ofta även choklad och frukt. MIKU har valt att vara med på listan på företag som dricker Rättvisemärkt kaffe.

Miljömässigt. Verksamheten i MIKU bedrivs på klimatsmart vis, vilket betyder att vi gör enkla klimatsmarta val i vår vardag ex. med chat/videokonferenser med Skype istället för att köra långt till möten, vi sopsorterar, komposterar, väljer miljömärkt papper, kör bil energisnålt/eco driving, stänger av elektroniken då den inte används och tar tåget för inrikes resor istället för flyg. Inspiration och kunskap har vi bland annat fått i boken Klimatsmart. För att kunna göra grundade klimatsmarta val är vi utbildade i Grundläggande miljöutbildning hos Martin Eklund på Eklundkonsult, Göteborg.

Vi vill visa att även småföretagare kan ta ansvar i sitt företagande.

Pressrelease på NewsDesk.
Intressant.Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

(7/1, ändrades ordet ansluten till FairTrade, för det går inte att vara ansluten till dem/Maria)

3 kommentarer:

 1. Känns helt rätt att vi som konsumenter, inköpare, företagare, medmänniskor, skall ta ansvar för vår konsumtion i ett globalt perspektiv. Min kollega Gunilla bloggade om detta 2007:
  http://handelskammarbloggen.se/2007/10/24/csr-naringslivets-nya-modeord/

  SvaraRadera
 2. Tack! Nu har vårt arbete med CSR blivit en artikel i Bättre affärer! Läs mer här: http://swedbank-nyhetsbrev.allready.net/ftg/2009/04/visst_kan_du_gora_gott_som_smaforetagare.csp

  SvaraRadera